Femke Kool presenteert zich als eerste Vakschool lid op de site van “Sint Eloy Gilde”
30 augustus 2023Zilvermuseum verwelkomt 25.000ste bezoeker
23 november 2023
Vaste Zilverdag deelnemer Kirsten van Atelier Q maakte onlangs zo’n leuke post over keurstempels – die wilden we graag met je delen!
In Nederland zijn de eerste keurstempels bekend vanaf 1382, toen nog voornamelijk in munten. Maar in juwelen en sieraden en de “moderne” waarborg manier zoals we hem nu kennen is pas na Napoleon gekomen.
Dit gebeurt door officiële waarborg kantoren. Wanneer je door een oude stad loopt zie je soms nog boven de gevel “waarborgkantoor” staan. Vrijwel iedere stad had zijn eigen waarborg kantoor. Op de dag van vandaag zijn het er 2. Een in Gouda, en een in Joure.
Daarmee is dit een van de oudste vormen van consumentenbescherming. De wettige keurtekens geven je de garantie dat een voorwerp het juiste gehalte aan goud en/of zilver bevat.
Er zijn verschillende stempels, ik zal ze omschrijven in de zelfde volgorde als dat ze in de ring staan…
1) Verantwoordelijks teken / meester teken
Hieraan kun je zien wie het sieraad of object gemaakt heeft, de handtekening onder de goud en zilversmeden. Deze tekens staan allen genoteerd.
2) het keurmerk van Schoonhoven.
Alleen onze Zilverstad Schoonhoven heeft zijn eigen teken en mag alleen door leden van goud en zilversmidsgilde St. Eloy gebruikt worden.
3) het gehalte teken
In dit geval 14 karaat (wit)goud
4) het waarborgkantoor teken
Waarborg kantoor Gouda heeft deze ring gekeurd en de keuren aangebracht.
5) de jaarletter
In dit geval is de ring in 2021 gemaakt/gekeurd
Al deze tekens vertellen een verhaal over het sieraad. Over 100 jaar kunnen ze gewoon nog steeds achterhalen waar deze ring gemaakt is, in welk jaar en door wie. Waar deze persoon gevestigd zat en van wanneer tot wanneer werkzaam geweest is.
Dankjewel Atelier Q voor deze leerzame informatie!