Schoonhoven is als Zilverstad al bijna zeven eeuwen oud. Toen de kasteelheren van Schoonhoven in de 14de eeuw opdracht gaven aan de locale zilversmeden tot het vervaardigen van zilveren en gouden objecten, konden zij niet bevroedden, dat hiermee de grondslag werd gelegd voor de huidige nationale Zilverstad. Sinds “Janne den Goutsmit” zich in 1366 in Schoonhoven vestigde, zijn zo’n duizend edelsmeden hier werkzaam geweest.

Tijdens de bloeiperiode van Schoonhoven groeide het aantal opdrachten en vestigden zich steeds meer zilversmeden. Toen de adellijke elite vertrok en de kloosters werden gesloten, bleven de zilversmeden hier hun ambacht uitoefenen. Meer en meer werden kleinere gebruiksvoorwerpen in grotere hoeveelheden vervaardigd die in de verre omstreken door handelslieden werden verkocht.
Door de eeuwen heen hebben de goud- en zilversmeden hun stempel op Schoonhoven gedrukt. Veel uit deze periode is nog behouden gebleven zoals het karakteristieke Stadhuis, de Grote of Bartholomeuskerk , de Waag, het Arsenaal, het Stadskorenpakhuis en vele particuliere herbergen, zilverwerkplaatsen en woonhuizen.

Ook nu nog telt het Gilde van goud- en zilversmeden in Schoonhoven bijna vijftig leden die u overal in de stad zult aantreffen. Met ruim 30 open ateliers, galeries en juweliers kan Schoonhoven zich met trots de Zilverstad van Nederland noemen.

Tijdens uw bezoek aan de Zilverstad kunt u kennis maken met het rijke verleden van de eeuwenoude ambachtelijke zilversmeedkunst. De geschiedenis van het Hollandse zilver is te vinden in het Nederlands Zilvermuseum aan het Kazerneplein. In het Edelambachtshuys aan de Haven vindt u een grote collectie antiek Schoonhovens zilver.

Ook de toekomst van de edelsmeedkunst is binnen de stadsgrenzen van Schoonhoven te vinden. De enige opleiding binnen Nederland tot goud-, zilversmid en juwelier is sinds 1895 in hier gevestigd. Jaarlijks levert deze Vakschool zo’n 50 nieuwe goud- en zilversmeden af.