V-school-Femke-profiel_8660

Femke Kool

Edelsmid in opleiding

  • Opleiding:
    Edelsmid, (versneld).
  • Locatie:
    Vakschool Schoonhoven
 

Femke Kool

Mijn verhaal: Van diergeneeskunde naar goudsmeden

Hoi! Mijn naam is Femke Kool, en sinds 2022 ben ik aan de opleiding goudsmeden (versneld) in Schoonhoven begonnen. Sindsdien werk ik vol passie aan de leukste opdrachten om mooie sieraden te creëren. Mede door dit enthousiasme ben ik ook vakschool lid bij het Gilde St. Eloy geworden die dit speciale ambacht in stand houdt. En daarom stel ik mij vandaag aan jullie voor! 

Ik hoop u met mijn werk mee te kunnen nemen in een wereld waar verhalen en dromen tot leven komen in een uniek en dierbaar sieraad. Verhalen vertellen via sieraden is iets wat ik het allerliefste doe. Maar wat is nu eigenlijk mijn verhaal?  

Momenteel ben ik dus goudsmid in opleiding. Maar dit is niet waar ik als klein meisje al van droomde. Nee, ik wilde dierenarts worden. Allemaal door een grote liefde voor de natuur en dieren. De werkelijkheid van het beroep bleek echter anders dan ik voor ogen had. Daarom heb ik in de zomer van 2022 besloten om, na het afronden van de bachelor diergeneeskunde, een sprong in het diepe te wagen naar een creatief beroep. Creativiteit was altijd al iets wat ik bij me droeg en de reden waarom ik ook op het gymnasium de vakken kunst algemeen en kunst beeldend erbij had in mijn vakkenpakket. De open dag op de vakschool bevestigde wat ik al dacht: Hier kan ik mezelf ontplooien. Zo begon een nieuw avontuur in Schoonhoven, dé opleiding tot goudsmid.

Een plek waar ik vol passie de mooiste sieraden mag ontwerpen en maken van zilver en goud en wat de beste keuze ooit voor mij bleek te zijn! En een plek waar ik leer om samen met de klant een sieraad naar eigen wens werkelijkheid te laten worden, om soms mijlpalen en liefdevolle momenten vast te leggen, maar ook treurige momenten. De herinnering blijft en kan tot iets tastbaars gemaakt worden, om dicht bij u te dragen. De sieraden die ik ontwerp en maak vertellen stuk voor stuk een verhaal, misschien wel uw eigen verhaal. Dat is wat een sieraad van een goudsmid, naast dat het kwalitatief goed is, zo ontzettend waardevol maakt. 

Mijn stijl zal ik omschrijven als lieflijk, verhalend en verfijnd. Een grote liefde voor Engeland en Schotland zal ook geregeld in mijn werk naar voren komen. Denk bijvoorbeeld aan de Britse wildlife en bloemen. En uiteraard zal mijn liefde voor dieren ook ongetwijfeld bij het goudsmeden naar voren blijven komen. 

Ik kijk uit naar de toekomst waarin ik samen met u, uw eigen verhaal en wens, om mag toveren naar een tastbaar, kostbaar en dierbaar sieraad.

Een greep uit mijn werk tot nu toe: 

​Bracelet ‘’Awakening’’

Armband compleet vervaardigd uit zilverdraad, met onderaan een maansteen.

Het geheel van deze armband geeft een indruk van een bekende handwerktechniek, genaamd frivolité. 

 

 

 

 

Muziekbol ‘’Sounds of the forest friends’’ 

Zilveren bol met klankkast, hoogglans afgewerkt. Bij het schudden van de bol is een lief zacht geluid te horen. Over de bol is een decoratie bestaande uit takken, bladeren en bosdieren geplaatst,  welke vervaardigd is uit was en gegoten in zilver.

 

 

 

 

 

 

Armband  ‘’Under the sea’’

Armband met bakslot. Het knopje heeft de vorm van een zeester en de armband bestaat uit allerlei verschillende edelstenen waaronder rozenkwarts, labradoriet, jade en koraal. Het geheel vormt een armband in mooie zee stijl.