Keurtekens
    Al sinds de late middeleeuwen is er een controle op het gehalte van zilveren en gouden voorwerpen. Als opdrachtgever is het gewicht van het voorwerp eenvoudig te controleren maar daarmee is nog niet de juiste hoeveelheid goed of zilver in het voorwerp vastgesteld.
    >> Lees verder

Nieuws:


Duurzaam Gilde Goud & Zilver

Sieraden en zilveren kunstvoorwerpen uit Schoonhoven zijn gemaakt van gerecycled goud en zilver. Als bewijs daarvan slaan de leden van het Gilde ST. Eloy het Gildeteken in hun werk naast hun eigen meesterteken. Duurzaam Gilde goud en zilver: uit de Zilverstad Schoonhoven. >>lees verder


Zilversmidswerkplaatsen

In Zilverstad Schoonhoven is een netwerk van oude en nieuwe goud- en zilversmidswerkplaatsen te vinden. Veel van deze monumenten loop je onopgemerkt voorbij. René Kappers namens Historische Vereniging Schoonhoven: "Ze zijn lang niet altijd meer als zodanig in gebruik.
>>lees verder

Zilverstadrotondes

Ondersteund door het Gilde Sint Eloy is op initiatief van een van de gildeleden een oude wens weer opgepakt om op de vijf rotondes van de N210 rond Schoonhoven zilverkunstobjecten te realiseren.
>> Lees verder

ZILVERSTAD

Schoonhoven Zilverstad
Schoonhoven is als Zilverstad al bijna zeven eeuwen oud. Toen de kasteelheren van Schoonhoven in de 14de eeuw opdracht gaven aan de locale zilversmeden tot het vervaardigen van zilveren en gouden objecten, konden zij niet bevroedden, dat hiermee de grondslag werd gelegd voor de huidige nationale Zilverstad. Sinds “Janne den Goutsmit” zich in 1366 in Schoonhoven vestigde, zijn zo’n duizend edelsmeden hier werkzaam geweest.

Tijdens de bloeiperiode van Schoonhoven groeiden het aantal opdrachten en vestigden zich steeds meer zilversmeden. Toen de adellijke elite vertrok en de kloosters werden gesloten, bleven de zilversmeden hier hun ambacht uitoefenen. Meer en meer werden kleinere gebruiksvoorwerpen in grotere hoeveelheden vervaardigd die in de verre omstreken door handelslieden werden verkocht.

Door de eeuwen heen hebben de goud- en zilversmeden hun stempel op Schoonhoven gedrukt. Veel uit deze periode is nog behouden gebleven zoals het karakteristieke Stadhuis, de Grote of Bartholomeuskerk , de Waag, het Arsenaal, het Stadskorenpakhuis en vele particuliere herbergen, zilverwerkplaatsen en woonhuizen.

Ook nu nog telt het Gilde van goud- en zilversmeden in Schoonhoven bijna vijftig leden die u overal in de stad zult aantreffen. Met ruim 30 open ateliers, galeries en juweliers kan Schoonhoven zich met trots de Zilverstad van Nederland noemen.

Tijdens uw bezoek aan de Zilverstad kunt u kennis maken met het rijke verleden van de eeuwenoude ambachtelijke zilversmeedkunst. De geschiedenis van het Hollandse zilver is te vinden in het Nederlands Zilvermuseum aan het Kazerneplein. In het Edelambachtshuys aan de Haven vindt u een grote collectie antiek Schoonhovens zilver.

Ook de toekomst van de edelsmeedkunst is binnen de stadsgrenzen van Schoonhoven te vinden. De enige opleiding binnen Nederland tot goud-, zilversmid en juwelier is sinds 1895 in hier gevestigd. Jaarlijks levert deze Vakschool zo’n 50 nieuwe goud- en zilversmeden af.x


Website is created by Ger van de Lagemaat