Keurtekens
Al sinds de late middeleeuwen is er een controle op het gehalte van zilveren en gouden voorwerpen. Als opdrachtgever is het gewicht van het voorwerp eenvoudig te controleren maar daarmee is nog niet de juiste hoeveelheid goed of zilver in het voorwerp vastgesteld.
>> Lees verder

Nieuws:


Duurzaam Gilde Goud & Zilver

Sieraden en zilveren kunstvoorwerpen uit Schoonhoven zijn gemaakt van gerecycled goud en zilver. Als bewijs daarvan slaan de leden van het Gilde ST. Eloy het Gildeteken in hun werk naast hun eigen meesterteken. Duurzaam Gilde goud en zilver: uit de Zilverstad Schoonhoven. >>lees verder


Zilversmidswerkplaatsen

In Zilverstad Schoonhoven is een netwerk van oude en nieuwe goud- en zilversmidswerkplaatsen te vinden. Veel van deze monumenten loop je onopgemerkt voorbij. René Kappers namens Historische Vereniging Schoonhoven: "Ze zijn lang niet altijd meer als zodanig in gebruik.
>>lees verder

Zilverstadrotondes

Ondersteund door het Gilde Sint Eloy is op initiatief van een van de gildeleden een oude wens weer opgepakt om op de vijf rotondes van de N210 rond Schoonhoven zilverkunstobjecten te realiseren. >>Lees verder

Schoonhoven

Tijdens uw bezoek aan Schoonhoven kunt u niet alleen kennismaken met het rijke verleden van de eeuwenoude ambachtelijke zilversmeedkunst maar ook het moderne, hedendaagse zilver en in het bijzonder de vernieuwende zilverkunst was ruimschoots in deze stad vertegenwoordigd.

Uit de historie blijkt, dat Schoonhoven en zilver al honderden jaren met elkaar verbonden zijn. Hoe deze liefde voor elkaar is ontstaan weten wij niet precies maar wat wij wel weten is, dat door de eeuwen heen zeer veel goud- en zilversmeden in Schoonhoven waren gevestigd. Niet alleen toen maar ook nu nog herbergt de Zilverstad van Nederland – sinds 1280 al in het bezit van stadsrechten – talloze goud- en zilversmeden, ateliers, galeries en juweliers.

De musea die u in de Zilverstad te bezoeken zijn tonen u de geschiedenis van het Nederlands zilver in het algemeen en van het Schoonhovense zilver in het bijzonder. Zo verhaalt het Nederlands Zilvermuseum de historie van het ambacht van zilversmid door de eeuwen heen en toont u haar schitterende collectie Nederlands Zilver.

In het Edelambachtshuys kunt u een collectie van drie eeuwen in Schoonhoven vervaardigde zilveren objecten en gebruiksvoorwerpen bewonderen.

Naast de historie en het heden van het zilver en de edelsmeden is ook de toekomst hiervan in Schoonhoven gevestigd. De vakschool voor goudsmid, zilversmid en juwelier is hét opleidingsinstituut in Nederland, dat ook naar de toekomst toe zorg draagt voor het vakmanschap, de hoge kwaliteit en de grote creativiteit van onze toekomstige edelsmeden. De verbondenheid van de Vakschool en Schoonhoven bestaat al ruim 100 jaar en maakt een wezenlijk onderdeel uit van het dagelijkse leven in de Zilverstad. www.schoonhoven.nl


Website is created by Ger van de Lagemaat