Nieuws:


Duurzaam Gilde Goud & Zilver

Sieraden en zilveren kunstvoorwerpen uit Schoonhoven zijn gemaakt van gerecycled goud en zilver. Als bewijs daarvan slaan de leden van het Gilde ST. Eloy het Gildeteken in hun werk naast hun eigen meesterteken. Duurzaam Gilde goud en zilver: uit de Zilverstad Schoonhoven. >>lees verder


Zilversmidswerkplaatsen

In Zilverstad Schoonhoven is een netwerk van oude en nieuwe goud- en zilversmidswerkplaatsen te vinden. Veel van deze monumenten loop je onopgemerkt voorbij. René Kappers namens Historische Vereniging Schoonhoven: "Ze zijn lang niet altijd meer als zodanig in gebruik.
>>lees verder

 

 

.

Zilversmidswerkplaatsen

In Zilverstad Schoonhoven is een netwerk van oude en nieuwe goud- en zilversmidswerkplaatsen te vinden.

Veel van deze monumenten loop je onopgemerkt voorbij. René Kappers namens Historische Vereniging Schoonhoven: "Ze zijn lang niet altijd meer als zodanig in gebruik. Soms doen ze dienst als garage/schuur of woonruimte, maar vrijwel altijd zijn er authentieke elementen bewaard gebleven." Kappers heeft tips om het verborgen erfgoed te traceren: "Twee voordeuren in een woonhuis kunnen wijzen op de aanwezigheid van een oude zilversmidswerkplaats. Door de tweede deur konden de arbeiders het atelier bereiken. Daarnaast beschikt iedere werkplaats over veel en hoge ramen. Het daglicht was nodig om het 'priegelwerk' aan het goud en zilver beter te kunnen zien en om kunstlicht uit te sparen."

De oudste zilversmidswerkplaats is te vinden in de achtertuin van edelsmid Marianne Klarenbeek (Havenstraat 47A). De werkplaats uit 1865 wordt gekoesterd en is nog geheel in oude staat. Tevens is er in de fraaie stadstuin een tweede werkplaats te vinden, een uitbreiding van de bestaande voorziening. Bezoekers mogen als de poort openstaat altijd even binnenlopen. "Ik vind het niet erg als mensen even rondkijken als ik aan het werk ben", zegt de edelsmid.

Een plattegrond van oude zilversmidswerkplaatsen is er vind u hieronder.
"Goed rondkijken en af en toe stiekem door een raam gluren mag best", besluit Kappers met een knipoog.

Gilde Nieuws

Sint Eloy
Het Gilde Sint Eloy: 150 jaar actief. De goud- en zilversmeden van Schoonhoven sloegen in 1988 de handen ineen en bliezen hun aloude 'Nijverheidsvereniging' uit 1862 nieuw leven in. Zo werd het Goud- en Zilversmidsgilde St. Eloy geboren.

in 2012 vierde het Gilde daarom trots haar 150-jarig bestaan. De bijna 50 leden bieden in Schoonhoven alles uit dit mooie vak: goud- en zilversmeden, edelsmeden, fabrikanten, kunstenaars, juweliers en taxateurs, museu en de Vakschool.

Het Gilde bevordert de verkoop van producten van de leden, maar zorgt daarbij voor de collectieve kwaliteit die men in de Zilverstad verwachten mag. Het speciale keurmerk St. Eloy mag uitsluitend door de leden op hun werk worden aangebracht. Het is een extra waarborg voor 'goud- en zilverkwalitet uit Schoonhoven'.

- George Hamel is vanaf 26 april 2014 de nieuwe voorzitter van het Gilde Sint Eloy. Jan van Nouhuys droeg de voorzittershamer over.


Website is created by Ger van de Lagemaat