Keurtekens
Al sinds de late middeleeuwen is er een controle op het gehalte van zilveren en gouden voorwerpen. Als opdrachtgever is het gewicht van het voorwerp eenvoudig te controleren maar daarmee is nog niet de juiste hoeveelheid goed of zilver in het voorwerp vastgesteld.
>> Lees verder

Nieuws:


Duurzaam Gilde Goud & Zilver

Sieraden en zilveren kunstvoorwerpen uit Schoonhoven zijn gemaakt van gerecycled goud en zilver. Als bewijs daarvan slaan de leden van het Gilde ST. Eloy het Gildeteken in hun werk naast hun eigen meesterteken. Duurzaam Gilde goud en zilver: uit de Zilverstad Schoonhoven. >>lees verder


Zilversmidswerkplaatsen

In Zilverstad Schoonhoven is een netwerk van oude en nieuwe goud- en zilversmidswerkplaatsen te vinden. Veel van deze monumenten loop je onopgemerkt voorbij. René Kappers namens Historische Vereniging Schoonhoven: "Ze zijn lang niet altijd meer als zodanig in gebruik.
>>lees verder

Zilverstadrotondes

Ondersteund door het Gilde Sint Eloy is op initiatief van een van de gildeleden een oude wens weer opgepakt om op de vijf rotondes van de N210 rond Schoonhoven zilverkunstobjecten te realiseren. >>Lees verder

Het Gilde

Het Gilde St.Eloy: 150 jaar actief.

De goud- en zilversmeden van Schoonhoven sloegen in 1988 de handen ineen en bliezen hun aloude 'Nijverheidsvereniging' uit 1862 nieuw leven in. Zo werd het Goud- en Zilversmidsgilde St.Eloy geboren. In 2012 / 2013 vierde het Gilde daarom trots haar 150-jarig bestaan.

De bijna 50 leden bieden in Schoonhoven alles uit dit mooie vak: goud- en zilversmeden, edelsmeden, fabrikanten, kunstenaars, juweliers en taxateurs, musea en de Vakschool. Het Gilde bevordert de verkoop van producten van de leden, maar zorgt daarbij voor de collectieve kwaliteit die de client in de zilverstad verwachten mag.

Het speciale keurmerk St.Eloy mag uitsluitend door de leden op hun werk worden aangebracht. Het is een extra waarborg voor 'goud en zilverkwaliteit uit Schoonhoven'.

Dankzij de activiteiten van de leden van het Gilde St.Eloy kent Schoonhoven bijzondere 'zilveren' evenementen. Tentoonstellingen en wedstrijden geven een bijzondere glans aan de zilveren kant van de Creatieve Zilverstad aan de Lek.

De jaarlijkse Noviteitenshow (1990) Meesterstukken (2005) en de internationale Schoonhoven Silver Award (2001) zijn tijdens het bestaan van het Gilde uitgegroeid tot vermaarde jaarlijkse tentoonstellingen. Door toedoen van de leden van St.Eloy vormen de jaarlijkse Nationale Zilverdag -en recenter met de Nacht van het Zilver- de belangrijkste economische impulsen voor 'onze Nationale Zilverstad'.

(foto Het originele vaandel van de Nijverheidsvereniging van Goud- en Zilversmeden)


Website is created by Ger van de Lagemaat